DANI 1052 | 26.01.2018.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Šuplja politika za šuplju granicu

ima li crte

Sporne tačke nesporno postoje između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske

Šuplja politika za šuplju granicu

Zbog sporova oko granice s Hrvatskom i Srbijom od sticanja nezavisnosti do danas, BiH je, prema procjenama stručnjaka, izgubila više od tri milijarde maraka, prvenstveno po osnovu korištenja električne energije koju iz Buškog jezera i Drine crpe susjedi. BiH je svakodnevno i na gubitku zbog sive ekonomije koja se obavlja preko granica, a sudeći prema podacima iz Granične policije, vlasti i nisu pokazale previše interesovanja da se to riješi

Politički susreti na najvišem nivou između predstavnika Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja Srbije i Hrvatske u posljednje vrijeme su značajno intenzivirani, ali ključna pitanja, poput rješavanja spornih tački na granicama, ostaju neriješena. Zvanične posjete državnika u pravilu donesu poruke pomirenja, otvorenosti ka dobrosusjedskoj saradnji, ali se uglavnom po okončanju odmah nakon prelaska granice zaborave. Političarima su se od konkretnih problema korisnijim pokazale teme kojima se podižu nacionalne tenzije, iako za to često nema konkretnog utemeljenja. Jedni drugima u principu su koristili za vlastito pozicioniranje kod sopstvenog biračkog tijela bez stvarne želje da se otvorena pitanja počnu rješavati.

Politika i struka

Tako su bez realnog utemeljenja u eter poslate optimistične poruke da će BiH i Srbija do kraja 2017. riješiti neka od otvorenih pitanja na granici. Od tada do danas, na tom planu ništa nije urađeno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.