DANI 1052 | 26.01.2018.

Saša Rukavina
Fotografije: Žurnal

Piše: Saša Rukavina Fotografije: Žurnal

Srbska čast, topovsko meso opasnih politika

bilderi i politika

Vrijedi li ginuti u neotpakovanom zamrznutom konfliktu

Srbska čast, topovsko meso opasnih politika

Dragan Mektić je u pravu kad kaže da bilderi humanitarci suštinski i nisu neka opasnost jer će naši možda ne toliko nabildani, ali pristojni, vaspitani i dobro obučeni policajci to lako počistiti. Samo, ako ćemo pošteno, nisu oni nikad ni bili problem, problem su planeri koji ih ugrađuju u svoje planove

Koliko god priča o Srbskoj časti, nečasti, šta li su već, bila složena i kompleksna, dva njena elementa ipak su i definitivno u prvom planu. Mi, ustvari, ne znamo koliko je tih (ne)častnika, pa onda ne možemo biti sigurni ni da li su ona četvorica srećnika kojima je zabranjen ulazak u BiH sve što prijeti Bosni i Hercegovini ili ih je fakat 40.000, pa je tih 0,1 promil prokazanih, tek potpuno pogrešan pokušaj da se dokaže da država nešto radi.
A šta država radi je drugi element koji šokira. Jer, osim što je toj četvorici zabranila da legalno ulaze u BiH, država, bar javno, dalje više ništa nije uradila. I gotovo mjesec nakon što su u javnost isplivale slike humanitaraca kojima nabildani mišići cure preko crnih majica, udobno zavaljenih u poslaničkim klupama Narodne skupštine RS-a, zvanična priča je da policija istražuje njihovo postojanje.

Strategija švrake

Dobro, zvuči apsurdno, ali to je suština zvaničnih odgovora da se “provjerava postojanje paravojnih formacija u Republici Srpskoj”, od kojih se policije ne odmiču od kad je Srbska čast provaljena.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.