DANI 1051 | 29.12.2017.

Zinaida Đelilović
Snimio: Damir Ćumurović

Piše: Zinaida Đelilović Snimio: Damir Ćumurović

Lijep za šetnju, loš za skijanje

zimi u pohode

Okosnice turizma: Za masiv koji dominira srednjom Bosnom kažu da je super, ali

Lijep za šetnju, loš za skijanje

Priče o Vlašiću pomalo su kontradiktorne, barem u dijelu koji govori o njemu kao sportsko-skijaškom centru, dok se svi slažu u jednom: pitoma planina, s jako povoljnim cijenama i predivnom prirodom

Za Vlašić, planinski masiv koji dominira u srcu srednje Bosne, kažu da je naša najpitomija i najotvorenija planina čiji najviši vrh Paljenik doseže od 1.943 metra nadmorske visine. Od Sarajeva je udaljen 120, jadranske obale oko 200, a od Zagreba i Beograda oko 300 kilometara. Barem tako kažu podaci koje o Vlašiću možete naći na internetu.
No, kada bi meni dali da Vlašić opišem u samo nekoliko rečenica, to bi otprilike izgledalo ovako: Mali turistički grad (previše raznoraznih objekata za moj ukus), ljepuškast zimi, a ljeti puno ljepši, cijene usluga dosta povoljnije u odnosu na druge bh. planine (posebno sarajevske). Mane: mala skijaška staza i nedostatak ski-liftova, što Vlašić čini odličnim za skijaše početnike, dok oni profesionalniji radije biraju Jahorinu ili Bjelašnicu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.