DANI 1051 | 29.12.2017.

Razgovarala: Vildana Selimbegović

Piše: Razgovarala: Vildana Selimbegović

Krajnje je vrijeme da politika prestane s pritiscima na ekonomiju i pravosuđe

New Article

Krajnje je vrijeme da politika prestane s pritiscima na ekonomiju i pravosuđe

Samo za Dane: o izboru glavnog tužioca Tužilaštva BiH, stanju u pravosuđu, izbornoj kampanji, našoj zemlji u NATO-savezu, odnosima s Rusijom...

Na brdovitom Balkanu nikad nije bilo lako biti žena, čak i ako je ta žena ambasadorica najmoćnije države na svijetu. Uvjerila se u to i Maureen Cormack, koju je u Bosni i Hercegovini zatekao nimalo lak zadatak - predstavljati Sjedinjene Američke Države u prilično turbulentnim vremenima i za BiH i za SAD, a ako ćemo pravo, i za cijelu planetu. Naravno da nije bilo partijskog lidera koji makar jednom nije pokušao oprati vlastite grijehe fakturirajući ih omiljenoj kovanici, koja je u međuvremenu postala dežurni krivac - međunarodnoj zajednici - u kojoj, uprkos muškoj dominaciji, kad god zapne, sve se oči okrenu u jednom pravcu, njezinom. Pa ipak, ambasadorica Cormack uspijeva sačuvati mir i dostojanstvo čak i onda kada Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, sipa uvrede iz onog dijela vlastitog repertoara kojima je kompliment reći da su nepristojne. Jasno je, naravno, da je Dodiku, kao pravom Balkancu, lakše svoju poziciju na crnoj listi SAD-a pravdati ako za nju protuoptuži jednu ženu negoli da prizna kako je riječ o onom što jeste - odluka američke vlade. No, ambasadorici Cormack još je jasnije da njezina smirenost i jasnoća koja nerijetko prodire u samu srž problema, umišljene lokalne veličine više pogađaju nego da im uzvrati istom mjerom. Zato valjda nikoga i ne čudi što svako malo Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, uz osmijeh kaže kako nema razloga za brigu, i on i ambasadorica Cormack su i dalje na svojim radnim mjestima, potpuno posvećeni poslu koji bi se u najkraćem mogao definirati posve jednostavno: maksimalna podrška Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.