DANI 1051 | 29.12.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Hag nas nije pomirio, možemo li to sami?

kraj priče

Prvi put bez Tribunala u Novu godinu

Hag nas nije pomirio, možemo li to sami?

Haške brojke nisu toliko impozantne koliko zanimljive, haška ostavština međunarodnom pravu je još uvijek neprocjenjiva, haške standarde u svoje procedure ugrađuje ICC. A gdje smo u svemu tome mi, Balkanci, od kojih je sve krenulo?

Tri detalja s kraja 2017., kraja 24., završne godine rada ICTY-ja, Međunarodnog krivičnog suda za zločine počinjene na području bivše SFRJ u Hagu, možda vrijedi zapamtiti. Dva su vezana za smrt na 20 godina zatvora osuđenog generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Slobodana Praljka.
Ili, bolje za reakcije na njegovo teatralno samoubistvo u sudnici nakon što mu je žalbeno vijeće potvrdilo prvostepenu kaznu. Jednu nam je prenio Luka Karadžić, brat prvostepeno osuđenog Radovana (40 godina zatvora, u toku žalbeni postupak pred Međunarodnim mehanizmom za sudove). Kaže Luka da se Radovan rasplakao, da mu je bilo pravo teško zbog smrti njegovog predratnog dobrog druga.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.