DANI 1051 | 29.12.2017.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Kvazistručnjaci u pravosuđu daleko se vide

kamo dalje, rođače

VSTVBiH je loš od temelja do krova

Kvazistručnjaci u pravosuđu daleko se vide

Za sudiju Vojina Dimitrijevića žalosno je što su se reakcije na zaključke Milana Tegeltije svele na nekoliko pojedinaca i međunarodnu zajednicu, Udruženje sudaca FBiH i dalje traži smjenu predsjednika VSTV-a, dok advokat Fahrija Karkin ne bi da se miješa u politiku

Pet puta se raspravljalo, usvajanje odgađalo, da bi na kraju došlo do odbacivanja zaključaka koje je tijelu kojim predsjedava predložio Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Prijedlog Tegeltije, a koji je izazvao više reagovanja stranih negoli domaćih dužnosnika, odnosio se na preispitivanje ratne prošlosti sudija i tužilaca, zbog kojih je čak tražio i hitne izmjene Zakona o VSTV-u BiH, a sve po zahtjevu Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina sa sjedištem u Banjoj Luci.
U prošlom broju Dana član VSTV-a BiH i sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović poručio je da nije za smjene i da svako ima pravo na pogrešno mišljenje, ali i nakon što su sporni zaključci potpuno promijenjeni, iz Udruženja sudija Federacije ne misle tako. Pozivaju na odgovornost upravo Tegeltiju, te poručuju da izmijenjene zaključke Udruženje sudija/sudaca FBiH podržava, “jer ni u jednom trenutku sudije nisu osporavale disciplinski postupak kao mogućnost kontrole rada sudija i tužilaca”.

Tegeltija i Zakon

“Istina, i izmijenjeni zaključci imaju prostora za različite interpretacije, ali se nadamo da će njihova primjena biti pod nadzorom. Međutim, cijeli mjesec trajala je javna kampanja, podržana i od međunarodne zajednice, da se zaključci izmijene, jer su u suprotnosti sa standardima Evropske unije u vezi s, prije svega, nesmjenjivosti sudija bez provedenih zakonom reguliranih postupaka u kojim bi se utvrdila odgovornost. Nažalost, u tom periodu je predsjednik Tegeltija u više navrata izražavao beskompromisan stav o nepromjenjivosti zaključaka, a poziv Udruženja sudija/sudaca FBiH za njegovu ostavku nazvao bespredmetnim i besmislenim.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.