DANI 1051 | 29.12.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Kuda vodi Put svile?

dogovorne milijarde

Kineske investicije: Velika šansa ili predizborna kampanja u BiH

Kuda vodi Put svile?

Za predstavnike vlasti nema dileme, kineski krediti i investicije su šansa za razvoj, povećanje BDP-a i zaposlenosti. Stručnjaci su oprezniji zbog političke klime u BiH, ali i činjenice da BiH ipak nije u fokusu kineske politike

U okviru kineskog programa Jedan pojas, jedan put, predstavnici BiH i Kine su sklopili memorandume i sporazume za projekte čija vrijednost bi mogla premašiti tri milijarde maraka. Najviše interesa Kinezi su izrazili za sektor energetike, gdje se naredne godine očekuje početak gradnje termobloka 7 u Tuzli, a potpisan je i memorandum o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i Termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu.
Također, potpisani su sporazum i ugovor u vezi sa izgradnjom autoputa od Banje Luke do Novog Grada i rekonstrukcijom pruge od Banje Luke do granice sa Hrvatskom. Kineski investitori su zainteresovani i za druga ulaganja, a saradnja dvije zemlje bi trebala biti unaprijeđena i sporazumima o bezviznom režimu i poljoprivrednoj saradnji.

I novac i pamet

Na kineske investicije političari u regionu uglavnom gledaju blagonaklono iako su mnoge od njih tek u pripremnoj fazi, dok stručnjaci pozivaju na oprez, prvenstveno zbog nedostatka vizije na domaćoj političkoj sceni.
“Ako smo objektivni, onda na primjeru dogovora oko gradnje TE Tuzla, što bi se, po mom mišljenju, trebalo desiti naredne godine, evidentno je da od faze sporazuma do realizacije može proteći puno vremena. Ja bih iskreno bio zadovoljan da jedan projekat godišnje doživi finalizaciju”, za Dane je istakao ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.