DANI 1051 | 29.12.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Amerikanci se vraćaju čim vide dokle su Rusi!

čekajući konjicu

Ima li razloga za euforiju zbog procjena pozicije SAD-a na Balkanu

Amerikanci se vraćaju čim vide dokle su Rusi!

Tek kad se shvati realni domet nevladinih organizacija poput Atlantskog vijeća ili pisama kongresmena kakvo je ono Michaela Turnera, dođe se do federalnog zakona o budžetu i planovima odbrane SAD-a za 2018. i kongresnog naloga Pentagonu i State Departmentu da obezbijede “detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova i Makedonije sa Rusijom”

Dakle, valjalo je listati hiljade strana što dokumenata, što studija, što analiza, što naklapanja, da bi se pronašlo nešto konkretno čime bi se potkrijepila euforija oko povratka Sjedinjenih Američkih Država na Balkan. Euforiju je izazvala u novembru objavljena studija Balkans Forward: A New US Strategy for the Region, koju su za Atlantsko vijeće uradili Damir Marušić, Sarah Bedenbaugh i Damon Wilson.
Ulje na vatru (euforije) dolilo je Vijeće za vanjske poslove SAD-a koje je u svojoj studiji The Unraveling of the Balkan Peace Agreement regiju smjestilo u treću grupu potencijalnih prijetnji za nacionalne interese SAD-a, a sve je, koji dan pred Božić, debelo podvukao nekadašnji gradonačelnik Daytona, domaćin balkanskim pregovaračima 1995., danas kongresmen Michael R. Turner. On je pisano od američkog državnog sekretara Rexa Tillersona zatražio da SAD budu domaćin novih pregovora i potpisivanja nečega što je odmah nazvano Dayton 2.

Dva, tri, četiri, jedan

Nekako u isto vrijeme je u (hrvatsku) javnost procurila i Vjerodostojna perspektiva proširenja za zapadni Balkan, koncept novih ideja Evropske unije za sređivanje stanja na Balkanu, koji bi, navodno, trebao biti ozvaničen 6.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.