DANI 1051 | 29.12.2017.

Piše:

Hapsi, Dragane, da djeca dobiju šansu!

adio godino

Oni su obilježili 2017.

Hapsi, Dragane, da djeca dobiju šansu!

Vrijeme podvlačenja crte na prelazu između dvije godine bilo nam je lako - ljude koji su, po izboru Dana, obilježili 2017. u Bosni i Hercegovini brzo smo prepoznali. Ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića vidjeli smo kao prvog među jednakima zbog svih onih borbi koje još vodi. No, i Ilija Studen, Emir Hadžihafizbegović, Larisa Cerić, Armin Marić, Amila Mujkić, Husein ef. Kavazović, Reuf Bajrović, Stela Ugrinčić, Bakir Kapetanović, Mirza Mulavdić, Mehmed Husaković, Jelena Rajaković jednako pokušavaju od BiH napraviti mjesto vrijedno življenja, grade ekonomiju, dokazuju da kultura i sport nisu samo kukanje, prave robote, žive u IT budućnosti, u vrhovima su svijeta... I nisu, naravno, jedini. Problem počne kad dođemo do pitanja zašto njih ne vidimo među svim onim likovima zbog kojih se razbježasmo iz države

DANI: Svi znamo da ministri ne hapse, ali parola Hapsi, Dragane, jasno pokazuje da Vas građani vide kao nekoga ko bar pokušava nešto uraditi. Kako Vi to doživljavate?

MEKTIĆ: Dobro je da ministri ne mogu da hapse, ali ne mogu ja biti amnestiran od opšte odgovornosti ako nema rezultata koji se manifestuju i kroz hapšenja kad su u pitanju složeni bezbjednosni izazovi kao terorizam, organizovani kriminal, korupcija... Moja uloga je da stvorim preduslove i pretpostavke da agencije koje provode zakon mogu kvalitetno, efikasno procesuirati sve te slučajeve. Kad narod kaže hapsi, ja to i ne doživljavam kao da želi da Dragan Mektić ide, trči, hvata, hapsi, pritvara, zatvara, doživljavam to kao poruku političar si, obavljaš važnu političku funkciju i moja je obaveza da stvaram mehanizme koji će zajedno sa pravosudnim institucijama da dovedu do hapšenja. I zato osjećam odgovornost.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.