DANI 1050 | 24.11.2017.

Minela Pamuk

Piše: Minela Pamuk

zelena energija

Električni automobili će preuzeti primat u budućnosti

Vrijeme je da i mi uđemo u eru zelene mobilnosti

Region sve više prati svjetske trendove kada je u pitanju korištenje električnih automobila, dok naša zemlja dosta zaostaje za njima. Međutim, ne možemo reći ni da se ne radi ništa po tom pitanju • Cilj u narednom periodu je da se uključimo u projekt Green Balcanica

Broj automobila u svijetu raste, a taj isti svijet je i sve zagađenije mjesto za življenje. Od raznih izduvnih gasova, smradova i dima koji proizvode pojedini automobili, pogotovo u zimskim mjesecima, postalo je skoro nemoguće disati. Pišem ovo posebno se osvrćući na Bosnu i Hercegovinu, tačnije Sarajevo, u kojem su jutarnje magle sa prvim hladnijim danima već počele. Pitam se samo šta nas čeka u narednim mjesecima. Naime, prošle godine ovaj problem pokušali su riješiti uvođenjem principa “par-nepar” u vožnji automobila, ali se on već nakon nekoliko dana pokazao besmislen, pa je i ukinut.
S obzirom na to da smo mi sredina u koju novosti iz svijeta dolaze uvijek posljednje, ali i da smo mi ljudi koji ne prihvataju lako novitete u življenju, još nam nije dovoljno jasno da bi nas, možda, korištenje električnih automobila moglo riješiti tih zimskih muka. Znamo da je nemoguće da to sada krene masovno, ali je bitno da je počelo, da su neki već prepoznali važnost i prednosti koje ova vrsta automobila donosi, pa i u našoj zemlji već imamo nekoliko električnih automobila i nekoliko (tačnije, vrlo malo) punionica za njih.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.