DANI 1050 | 24.11.2017.

Miren Aljić

Piše: Miren Aljić

SDA, povelika mahala

seoske veselice

Čekaju li svi akteri tuzlanske priče iste dresove

SDA, povelika mahala

Zanemarujući organe stranke koji, očito, nemaju nikakvu stvarnu funkciju i dokazujući postojanje kulta ličnosti, istaknuti članovi SDA, sve do jednog nosioci važnih funkcija u vlasti TK-a, svoje primjedbe šalju direktno stranačkom predsjedniku

Zakopavanje ratne sjekire i skidanje ratnih boja, koje je proceduralno odrađeno na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, kako se i očekivalo, nije dugo trajalo. Pokazalo se da je to još jedan od instrumenata demonstriranja sile i hičkokovskog držanja u neizvjesnosti svih onih (nadati se malobrojnih) koje interesuje sukob između kantonalnog premijera Bege Gutića (čitaj Bakira Izetbegovića) i osuđenog kriminalca, jedinog počasnog građanina općine Banovići Mirsada Kukića, zvanog Kuko, sive eminencije Banovića, banovićkog rudnika, kantonalne SDA i alternativne struje u SDABiH.
Iako su zvanične informacije iz kantonalne SDA govorile da se neće desiti, tog dana se očekivala smjena Vlade TK-a, odnosno premijera Bege Gutića. Maratonska sjednica Izvršnog odbora završila je tek kasno u noći, ali premijer nije smijenjen, nego mu je Kantonalni odbor SDA dao punu podršku u daljem radu, uz sugestije da se napravi presjek problema i da se oni što prije riješe.
Dva dana nakon toga uslijedila je sjednica Skupštine TK-a, gdje je farsa nastavljena - svi učesnici (njih ćemo pobrojati kasnije) uljudno su se osmjehivali jedni drugima, kimali glavama u prolazu, a neki su se čak i rukovali. Pa opet dva dana nakon toga, uslijedio je novi napad na premijera, ponovo iz Banovića, ali ovoga puta sa druge adrese, one na koju svaka SDA u teškim trenucima uvijek može računati - premijerovim ponašanjem bili su nezadovoljni banovićki borci.

Svi kantonalni ratovi

Prije dvije godine, osam mjeseci i sedam dana (ovaj tekst završili smo 17.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.