DANI 1050 | 24.11.2017.

Piše:

Kakva je razlika između Junkera i Đukanovića?

okruženje

Balkanski lideri između prošlosti i budućnosti

Kakva je razlika između Junkera i Đukanovića?

Da li su aktuelni lideri u regionu, pretežno politički, više svjetski ili balkanski, da li svjetski lideri sve više liče na balkanske i da li zbog toga što su oni takvi kakvi jesu, nama jeste ovako kako jeste, u trećoj emisiji šeste sezone Okruženja sa Zvezdanom Kovač razgovarali su politički analitičar iz Crne Gore Zlatko Vujović, ekonomista, društveno-politički radnik SFRJ i makedonski političar Petar Gošev, bivši ambasador, šef kabineta bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana Marjan Šiftar i doktor istorijskih nauka, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Đorđe Đurić

Lider bi trebalo da bude neko ko ima veliku, ozbiljno razrađenu viziju i dobar tim koji tu viziju pretvara u operativnu politiku. Lider bi trebalo da bude neko ko paradigmatski, dakle iz osnove, mijenja društvenu situaciju i ko vodi, gledajući prije svega račun općeg dobra, svoju zajednicu ka sigurnoj, prosperitetnoj budućnosti, definiše temu razgovora uvodničar, sarajevski profesor Enver Kazaz.
“Da li su ovdašnji lideri ljudi s vizijom ili se radi o liderokratiji? To je onaj oblik vlasti u kojem lider tumači sve istine svijeta, prisvaja institucije sistema, u njegovo ime se provodi pravo i pravda. Liderokratija odmah saziva partitokratiju, pa se pojavljuje elita oko lidera koja prisvaja društveno bogatstvo i tumači društvene istine. Je li liderokratija jednaka demokratiji? Ako je demokratija vladavina demosa, a liderokratija vladavina jedne ličnosti, koliko je lider blizak autokratiji”, pita (se) Kazaz.

Vladaju od ‘45.

Najnoviji lideri, smatra on, pokazuju i da žele diktaturu, ali i: “Da, balkanski lideri su balkanizirali svjetske lidere, ali šta je s liderima na Balkanu, da li su oni ti koji nas sprečavaju da konačno iz diktature pređemo u demokratiju?”
Zvezdana Kovač otvorila je priču pitanjem o šampionu balkanske liderske dugovječnosti, Crnogorcu Milu Đukanoviću.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.