DANI 1050 | 24.11.2017.

Piše:

Ima života i izvan virtuelnog svijeta

i ovo smo mi

Bosna i Hercegovina između još jednog Dana državnosti i početka nove godine

Ima života i izvan virtuelnog svijeta

Radni naslov bio je “prođoh Bosnom (i Hercegovinom) kroz gradove”, one BiH kojih nema na naslovnicama novina i portala i u prvim minutama RTV dnevnika. BiH koja živi dan za danom, koja ima svoj ritam i svoj smisao. Reporteri Dana te su sličice saželi u skice koje bi morale natjerati na razmišljanje svakoga ko o BiH misli, ko za BiH želi ili mora raditi...

U Velikoj Kladuši uvijek je za nijansu teže

Velika Kladuša, najzapadniji grad u Bosni i Hercegovini. Sa starog grada, nedaleko od centra Velike Kladuše, golim okom se vide susjedne općine u Hrvatskoj (Cetingrad, Vojnić, Topusko, Glina i Dvor), a na drugoj strani leži srce Krajine, Cazin i Bužim.
U centru čaršije prastara džamija. U davnine munara se gradila tako što bi se u njenom centru postavio dug i ravan balvan. Legenda kaže da su Kladuščani našli na toliko težak balvan da su sve džematlije zajedno morale udariti po metalni klin i ponijeti ga zajedno.
Priča o slozi i jedinstvu odavno više ne važi za Veliku Kladušu. U ratu je ovdje odbačeni i nesuđeni prvi predsjednik Fikret Abdić proglasio autonomnu pokrajinu zapadna Bosna, koja je ugušena u krvavom bratoubilačkom ratu sa snagama 5.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.