DANI 1050 | 24.11.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

 Preslaže li novac geopolitičke mape?

ekonomijom preko leđa

Pouke pokušaja Sberbanke da dug Agrokora naplati dionicama Sarajevskog kiseljaka

Preslaže li novac geopolitičke mape?

Rusija koristi svaku priliku da vrati svoj utjecaj gdje je to moguće kako bi ponovo postala globalna sila. Ipak, njen utjecaj isključivo zavisi od Zapada, a možda bi i BiH mogla drugačije pogledati na to tržište od 140 miliona potrošača

Ruski ambasador u Hrvatskoj Vladimir Azimov nedavno je u razgovoru za Nacional izjavio da nema niti jednog dokaza da Rusija vodi bilo kakav hibridni rat bilo gdje.
“Mi se u Hrvatskoj ne borimo ni protiv EU ni protiv SAD-a, niti vodimo energetski rat”, odgovorio je na molbu da ocijeni izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se njegova zemlja našla u hibridnom ratu između ruskih i američkih interesa. Ambasador Azimov poručio je i da glavna tema razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i hrvatske predsjednice nisu bili Agrokor i mogući pritisak da se zbog duga prema Sberbanci otvori prostor za snažniji ulazak Rusije na energetsko tržište Hrvatske.

Vlada prati

Ako bi se vjerovalo ovom iskusnom diplomati, onda nema razloga ni za zabrinutost u BiH da je eventualna meta novog geopolitičkog preslagivanja na Balkanu vođenog ekonomskim sredstvima. Profesor na ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet ne vidi mnogo toga spornog u činjenici da Sberbanka zbog neisplaćena potraživanja u Agrokoru želi ih naplatiti preuzimanjem dionica Sarajevskog kiseljaka.
“Sberbanka je povjerilac Agrokora i traži načine kako da naplati svoja potraživanja koja sada izgledaju teško naplativa. Novac nema boju - ne možete govoriti da postoji njen ekonomski interes kada ruska banka daje novac, a kada ta banka traži da joj se vrati posuđeni novac, govoriti o političkom pritisku”, smatra Domazet.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.