DANI 1049 | 27.10.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Bh. diplomate slušaju onog ko ih je predložio

upiremo prstom

Bh. diplomate slušaju onog ko ih je predložio

Javna tajna je da svaki član Predsjedništva ima direktan uticaj na ambasadore čije imenovanje je predložio. U budućnosti ova praksa bi mogla biti ozvaničena

Više od sedam sati trebalo je da završi burna rasprava u disciplinskom postupku koji se u okviru Ministarstva vanjskih poslova vodio protiv ambasadorice BiH u Holandiji Mirsade Čolaković. Disciplinska komisija je ocijenila da ambasadorica nije kriva, a najveći gubitnik je opet imidž BiH kao zemlje sa potpuno neuređenom vanjskom politikom.
Dokaz su i javno izrečene optužbe u kojima se, osim ambasadorice, krivci traže u Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova.
Cijeli slučaj se može okarakterisati pravom političkom farsom koja je samo potvrdila da ne postoje jasno definisane dužnosti, prava, nadležnosti i organizacija svih subjekata koji BiH trebaju predstavljati na međunarodnom planu. Situacija bi mogla postati i teža jer je jedan od mogućih raspleta i zvanična privatizacija dijelova DKP mreže BiH.

​Paraliza bh. diplomatije

“To je ilustracija jednog potpuno haotičnog stanja u državi u kojem mi otklizavamo iz dana u dan sve dublje i dublje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.