DANI 1049 | 27.10.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Ima alternative kapitalizmu

umjesto intervjua

Gajo Sekulić, profesor emeritus

Ima alternative kapitalizmu

Evolucija ili revolucija, dilema je koja one što žele mijenjati svijet prati od početka prošlog vijeka, možda i duže. Umjesto otvaranja teorijske rasprave, pregledali smo arhive Dana i drugih medija i probrali nekoliko razmišljanja profesora emeritusa sarajevskog FPN-a

Pojmovi revolucije i nenasilnosti se ne isključuju

“Danas nije tako vidljivo da je mir u BiH trajan i stabilan, odnosno ‘dobar’ i vidljiv. Već sam ga odavno nazvao ‘hladnim mirom’. Ne postoji nijedna pouzdana strategija za ‘mirnu Bosnu’, ni spolja ni iznutra. Spolja nas umrtvljuje mrcvarenje sa NATO-om, namjesto moguće neutralne bh. politike, takođe nas uspavljuje mrcvarenje sa ‘ulaskom’ u EU, namjesto prijema čitavog regiona u EU odmah i bez izuzetaka, makar sa specijalnim statusom. Napolju kao i ovdje nema demokratske, odnosno liberalno-demokratske alternative kapitalizmu, koja je moguća i u projektu liberalno-demokratskog socijalizma (Rouls). Iznutra moć projekta čistih etničkih država koja je razorila Jugoslaviju - a razorila bi i Španiju da su prvi izbori poslije Frankove smrti održani samo u Kataloniji, Baskiji i kastiljanskoj Španiji, i to ne istovremeno, već jedni za drugima uz navijanje evro-američkih diplomatija - ostala je nepromjenljiva konstanta unutrašnjih etničkih politika u BiH.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.