DANI 1049 | 27.10.2017.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Hoće voda sve da odnese, a česme nam suhe?!

redukcije

Razbijanje iluzija: Da li je BiH baš bogata toliko koliko smo uvjereni

Hoće voda sve da odnese, a česme nam suhe?!

Kažu da je samo jedan litar upotrijebljenog mašinskog ulja dovoljan da zagadi milion litara vode... Ova priča jeste počela prije svega zbog sarajevskih redukcija vode, ali se na kraju pretvorila u priču o tome koliko se u BiH uopće vodi briga o tom plavom zlatu

U zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, u kojoj se golim okom vidi da je puna rijeka, rječica, jezera, potočića, lako prolaze tvrdnje da mi nikada nećemo ostati žedni sa, kako se često ističe, oko 9.000 kubnih metara pitke vode per capita, a što je, dodaje se i to, najviše od zemalja bivše Jugoslavije.
Ako se ima u vidu da na Islandu, recimo, 500.000 kubnih metara dolazi po stanovniku, što je najviše u svijetu, a da Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju manje od 20 kubnih metara po stanovniku, ispada da je kod nas puna šaka brade. Odnosno, vode. Da li je?
Dr. Nusret Drešković, vanredni profesor, šef Odsjeka geografija Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, kaže da su sve ove brojke sijanje iluzija ili zabava za narod.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.