DANI 1049 | 27.10.2017.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Na izborima su vlast osvojili i Hitler i Milošević i Tuđman

Intervju dana

Bora Ćosić

Na izborima su vlast osvojili i Hitler i Milošević i Tuđman

Kada je, prije nešto više od dvije decenije, odlučio da definitivno napusti Srbiju, jugoslovenski pisac Bora Ćosić kazao je da je “rođen u Zagrebu, umro u Beogradu, živi u Berlinu”. U intervjuu za Dane Ćosić objašnjava kako se devedesetih u Srbiji “dogodio narod”, zašto je svojevremeno polemisao sa piscem Peterom Handkeom i zbog čega bi, da ima pravo glasa, danas podržao kancelarku Angelu Merkel

Negdje uoči nedavno održanih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, u kojoj je nastanjen od 1995., jugoslovenski pisac Bora Ćosić rekao je da mu je sam pojam demokratije i demokratskog izjašnjavanja postao - suspektan. Naime, Ćosić se zapitao kako su uopšte stari Grci odlučili da “nešto od života daju u ruke narodu”, tim prije što je “posao naroda ili demoscratos izvitoperen na mnogo mesta”.
“Koliko je samo diktatora, razbojnika, kriminalaca došlo na vlast upravo demokratskim putem? Kako su vlast osvajali Adolf Hitler, Slobodan Milošević ili Franjo Tuđman? Na izborima, naravno. U tom smisli izražavam sumnju u demokratičnost i u demokratiju kao pojam”, objašnjava za Dane Bora Ćosić.

DANI: Da, ali šta je alternativa demokratiji?

ĆOSIĆ: Naravno da nije izmišljen bolji sistem od demokratije, što ne znači da ne postoji bolja solucija.

DANI: Koja bolja solucija?

ĆOSIĆ: Sami građani moraju imati svest o načinu na koji njihov izbor utiče na opštu situaciju u društvu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.