DANI 1049 | 27.10.2017.

Anja Grabovac-Zvijerac

Piše: Anja Grabovac-Zvijerac

Hrvatski narodni sabor će nadživjeti Čovića?

hrvatsko pipanje

Budućnost HNS-a: Nosioci europskih vrijednosti

Hrvatski narodni sabor će nadživjeti Čovića?

Napuštanje HNS-a bi, koliko god on nesavršen bio, označilo izlazak iz ringa prije meča, a to bi, naravno, HDZ-u BiH najviše odgovaralo, ističe predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH osnovan je 2000. nakon što je tadašnji šef Misije OSCE-a u BiH Robert Barry mjesec pred izbore uveo amandmane na Izborni zakon BiH. Do tada su delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz nekog naroda predlagali samo zastupnici tog naroda u kantonalnim skupštinama, a od tada ih mogu predlagati svi.
Tadašnji visoki predstavnik (OHR) u BiH Wolfgang Petritsch smijenio je tadašnjeg hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i šefa HDZ-a BiH Antu Jelavića nakon što je HNSBiH s generalom Jelavićem na čelu u znak otpora proglasio “Hrvatsku samoupravu”. Te godine je formirana “Alijansa” i Vlada FBiH iza koje je stajalo čak deset stranaka sa SDP-om BiH na čelu, a bez SDA, HDZ-a BiH, te, na državnom nivou, SDS-a.

Intervencije OHR-a

Petritsch je potom 2002. nametnuo nove amandmane na entitetske ustave.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.