DANI 1049 | 27.10.2017.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Revolucije su pojela njihova djeca

anketa dana

Anketa Dana

Revolucije su pojela njihova djeca

Jesu li revolucije ubijene i ako jesu, ko ih je ubio, Dani su pitali neke od profesora, aktuelnih aktera na političkoj sceni BiH, bivše predstavnike neformalnih grupa februarskih protesta od prije tri godine, sindikaliste... Mišljenja su podijeljena. Jedni kažu da su ubijeni i um i razum, drugi vjeruju da revolucija kao način promjene sistema i trenutne političke i ekonomske scene u BiH još postoji kao opcija. No ostaje i pitanje da li nam je loše onoliko koliko o tome kukamo ili lakše da se snađemo nego da bilo šta poduzimamo

Esad Bajtal, profesor

Kako sada stvari stoje, ne samo ovdje nego i planetarno gledano, ubijeno je sve, i um i razum. A onda kad ubijete um, razum i ljudsko dostojanstvo, onda ubijate i revoluciju kao simbolički pojam demokratske borbe ideja - onih ideja koje bi htjele graditi neki novi bolji, ljudskiji svijet. Ako se taj svijet ne može izgraditi željom, htijenjem i dogovorima, odnosno logikom argumenata i činjenica, onda slijedi ono što istorija i povijest čovječanstva znaju: direktna, konkretna borba za oslobođenje narodnih masa od podaničke potlačenosti.
Revolucije počinju upravo tako. Jer, revolucija je uvijek borba za oslobođenje obespravljenih i poniženih. Revolucije ne dižu siti, revolucije ne dižu obuveni i obučeni. Revolucije dižu gladni, potlačeni, poniženi i uvrijeđeni.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.