DANI 1048 | 29.09.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

NATO dolazi

Naslov GLAVNANAJAVA

Ovaj put zaoprave

NATO dolazi

Do izmjena Izbornog zakona BiH mora doći. Jasno je to svim političkim akterima, ali zasad ne postoji zajednički jezik po kojem bi se uskladile političke aspiracije s provedbom odluke Ustavnog suda BiH u dijelu tog zakona koji se tiče izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, a koje je ovaj sud proglasio nevažećim.

Politički proces

Na izmjenama ovog zakona snažno su insistirali predstavnici međunarodne zajednice, donedavno ga nazivajući “najvažnijim političkim procesom u BiH”. Hrvatski narodni sabor (HNS) ponudio je svoje rješenje izmjena Izbornog zakona, koji su mnogi ocijenili diskriminatornijim od postojećeg. Prijedlog je glasovima hrvatskih i dijela srpskih delegata izglasan u Domu naroda PSBiH, a prema najavama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, poslanici u Predstavničkom domu PSBiH će o prijedlogu dati sud već narednog mjeseca. Krupne izmjene Izbornog zakona dosad su nametali visoki predstavnici u BiH, a čini se da sada ni OHR nema rezervnu varijantu, već dogovor, po običaju, prepušta domaćim liderima.
- Odgovornost je stranaka i vlasti u BiH da omoguće provođenje relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obavezujuće, te da osiguraju neometano održavanje izbora, kazali su za Dane u Uredu visokog predstavnika.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.