DANI 1048 | 29.09.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Akcize? Pomaka nema...

Kreditori traže dodatne garancije za ceste

Kreditori traže dodatne garancije za ceste

Akcize? Pomaka nema...

Aranžman sa Međunarodnim fondom je u stanju mirovanja, budući da akcize nisu usvojene, izjavio je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda za N1.
“U stanju je mirovanja isključivo zbog neispunjenja uvjeta koje smo potpisali u pismu namjere. Temeljna dva uvjeta, a to su Zakon o trošarinama i Zakon o osiguranje depozita, nisu ispunjena. Investicije, prije svega koridor 5c i autoceste, u zastoju su”, izjavio je Bevanda.
Pojasnio je da su akcize osiguranje kreditorima koji su ocijenili da javna preduzeća za ceste i autoceste nisu kreditno sposobna, pa se traži stalni priliv sredstava za otplatu kredita kojima će se graditi koridor.
Trakavica o akcizama, tako, ulazi u novu fazu, sa starih pozicija. Zagovornici dodatnog opterećenja od 15 feninga na gorivo ne odustaju od argumenta da je to uslov za priliv novih kredita, protivnici i dalje traže odgovore gdje su potrošeni milioni dosadašnje akcize od 10 feninga za litar, te da li u BiH ima novca kojim bi se mogle graditi neophodne ceste.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.