DANI 1048 | 29.09.2017.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Brisani prostor

Komentar Đorđe Krajišnik

uvodnik

Brisani prostor

Rezultati izbora u najjačoj zemlji evrounije dobrano su doprinijeli sve žešćoj polarizaciji Evrope na desni demokratski centar i profašističke snage. Sada kada su ekstremni desničari, sa nacističkim bekgraundom, ušli u vlast u Njemačkoj, posve je jasno da niko nije imun na nova cvjetanja masa. I da je majčica Evropa pred ozbiljnim izazovima.
Dobro, i prije ovoga je dakako bila. Znamo još iz ranijih slučajeva da evropski konglomerat omogućava sasvim legitiman proboj fašizma u parlamentarnu demokratiju. To se sada u slučajevima niza članica Evropske unije u izbornoj praksi i potvrđuje - što bi se reklo, narod je prosto željan radikalizacije prilika. Dakako, nema sumnje da će Angela Merkel pružiti veliki otpor rastakanju čvrstog njemačkog stava spram nacizma i njegovih inačica, ali je ključno pitanje koliko najmoćnija žena Evrope može zaustaviti ono što se neumitno otkinulo iz njedara matere demokratije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.