DANI 1047 | 25.08.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Šta da se radi kad je Sarajevo brdovito!

ekonomija-kriminal-politika

Neboderi po mjeri državnih institucija

Šta da se radi kad je Sarajevo brdovito!

Građevinsko preduzeće Butmir sa Agencijom za bankarstvo FBiH i Upravom za indirektno oporezivanje je obavilo dobar posao prodajući im dio izgrađenih nebodera u Novom Sarajevu. Istražni organi provjeravaju da li je Butmir zaista bio i jedini poželjan ponuđač 

Dok Vlada FBiH godinama kuburi s poslovnim prostorom izdvajajući stotine hiljada maraka za podstanarski odnos, u Federalnoj agenciji za bankarstvo (FBA) prostora imaju viška. U svom vlasništvu ova, kako je vole zvati, nezavisna i neprofitna agencija ima dvije zgrade. Jedna od njih skoro dvije godine zjapi prazna, jer je Agencija preselila u nove prostorije, čija nabavna vrijednost se vodi 19.599 325 KM.
Kupovina nove zgrade svojevremeno je bila predmet interesovanja Finansijske policije, a prema saznanjima Dana, njom se aktivno bave i u sarajevskom Tužilaštvu. FBA je zgradu kupila od firme Butmir, a cijeli slučaj je još interesantniji jer je u istom neboderu pod čudnim okolnostima poslovne prostore kupila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

 

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.