DANI 1045 | 23.06.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Cilj je dostići 220 maraka!

šta imaju

Za prava boračke populacije Federacija godišnje troši 650 miliona KM

Cilj je dostići 220 maraka!

U proteklih dvadesetak godina država je na račune boraca doznačila više od 10 milijardi KM, ali problemi nisu riješeni, a teško je reći kad će, ako uopće hoće Borcima okupljenim ispred Vlade FBiH moći će se pomoći po sporazumu sa predstavnicima boračkih organizacija koji je iz drugog pokušaja usvojen na sjednici federalne Vlade. U ovoj godini po tom sporazumu će na raspolaganju biti oko sedam miliona maraka, s tim da se u petoj godini očekuje približno 100 miliona maraka.

Intencija federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je da se u konačnici demobilisanim borcima bez primanja obezbijedi mjesečna nadoknada od 220 maraka.

Uzajamna empatija

“Imajući u vidu raspoloživa sredstva, u ovom trenutku smatramo da bi pažnju trebalo fokusirati prvo na ljude starije od 60 godina bez zaposlenja, te na djecu bez oba roditelja, koja također ostaju bez primanja”, za Dane je istakao Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida u FBiH.
Po sporazumu, konačna odluka je na Koordinaciji boračkih udruženja, koja treba da sačini finalni prijedlog sa kriterijima za raspodjelu dostupnih finansijskih sredstava. Ovakva odluka prvenstveno je, prema obrazloženju iz Ministarstva, plod činjenice da se sredstva po sporazumu obezbjeđuju iz ušteda koje se godišnje ostvaraju izlaskom iz prava postojećih korisnika, a prije svega porodica šehida i poginulih boraca.
Iz Koordinacije boračkih udruženja su smatrali da bi bilo pošteno da u budućnosti dio tih sredstava također bude usmjeren njihovom članstvu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.