DANI 1045 | 23.06.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Sa zadovoljstvom pobijediti Čovića!

špekule i špekulacije

Hoće li ujedinjena ljevica za Predsjedništvo BiH kandidovati Hrvata

Sa zadovoljstvom pobijediti Čovića!

Iako ljevica, u suštini, tek dogovara zajednički nastup u oktobru 2018. i još nema odluke koga će za šta kandidovati, HDZ-u BiH se već pričinjavaju tajni planovi, a iz HDZ-a 1990 smatraju da bh. Hrvate treba pustiti da tu utakmicu odigraju sami 

Čini se da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović zabrinut da bi mogao izgubiti utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u oktobru iduće godine. Na to upućuje skoro histerična vriska bliskih mu medija kako je skovan tajni plan za pobjedu Hrvata koji bi, navodno, trebao biti zajednički kandidat ljevice.
Ponavljanje “Komšića” je realna mogućnost, bez obzira na to smatrao neko to legitimnim ili ne. Kandidata ima, ali za takvo nešto neophodno je prvo da ljevica konkretizuje deklarativno opredjeljenje za ujedinjenjem ili budući zajednički nastup na izborima. To znači da po strani moraju ostati lične sujete, ali i pojedinačne ambicije da se po svaku cijenu dođe prvenstveno u zakonodavnu vlast.

Više kandidata

Predsjednik Političkog savjeta GS-a Emir Suljagić nedavno je javno najavio da će stranke ljevice 2018. kandidovati Hrvata za člana Predsjedništva BiH.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.