DANI 1045 | 23.06.2017.

Mimi Đurović Rukavina

Piše: Mimi Đurović Rukavina

Otjerajte strah, treba nam svijet!

praznik različitosti

Na 22. festivalu ritmova i plesova svijeta u italijanskom Giavere del Montellou

Otjerajte strah, treba nam svijet!

Toplota najrazličitijih boja i mješavina zvukova pri samom ulasku bude posebnu pozitivnu energiju, ali vas tjeraju i da stanete sa svakim i razgovarate, da čujete svaku priču, pregledate rukotvorine ili, pak, probate specijalitete iz dalekih krajeva u svijetu koji bjesomučno teži sve većim podjelama, pa i fizičkim, već vidljivim na granicama određenih država koje misle da će ih drugi i drugačiji onečistiti ili ugroziti, tri dana boravka na festivalu u italijanskom mjestašcu Giavera del Montello svakom ko živi uvjeren da su svi ljudi jednaki i da zaslužuju jednaka prava, svakom ko u čovjeku, bez obzira odakle je, kojim jezikom govori i koje je boje, vide samo čovjeka jednakog sebi, dođe kao istinski lijek za dušu i nada za neki bolji život na ovoj planeti.

Tako je bilo i ekipi Oslobođenja Dana, koja je dobila tu čast da je organizatori ove manifestacije ugoste na 22. festivalu ritmova i plesova svijeta Festival of Giavera - Crossroads of Encounters and Culltures, Raskršća susreta i kultura, posvećen ljudskim pravima.

Otjerajte strah

Organizaciju Festivala već 22 godine potpisuje Asocijacija Ritmi e dance dal mondo iz Giavere del Montello, mjesta koje se nalazi nadomak Trevisa, četrdesetak kilometara od Venecije. Asocijaciju čini 40 organizacija i udruženja, a organizatori kažu da je njihov festival rođen “iz naroda i za narod, da pokušavaju ostvariti dijalog među kulturama, zahvaljujući širem pogledu na svijet...

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.