DANI 1045 | 23.06.2017.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

Neka nama GMO-free oznake, pa čak i da smo zadnji u regiji

politička ekonomija

politička ekonomija

Neka nama GMO-free oznake, pa čak i da smo zadnji u regiji

Konačno pozitivne i pametne stvari dolaze i iz Bosne i Hercegovine. Prošle je sedmice, naime, objavljeno kako je BiH - prva od 14 zemalja regiona - usvojila standarde za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanje hrane proizvedene bez GMO (genetski modificiranih organizama).
Pomenute standarde objavila je Agencija za sigurnost hrane BiH u aprilu 2017. godine, ali uz svesrdnu pomoć Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) bez čijeg angažmana, prilično smo sigurni, BiH bi i dalje bila crna rupa na GMO-free (bez GMO) karti svijeta.

Codex Alimentarius

Razvoj regionalno usklađenih standarda za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda za zemlje dunavske regije je dogovoren između ministarstava poljoprivrede iz 14 zemalja regiona u okviru Dunav Soja deklaracije koju su potpisala i resorna ministarstva u BiH.
Ovaj razvojni proces je uključivao pregled nacrta standarda od relevantnih institucija u BiH na državnom nivou, u sklopu projekta "GMO-free kvalitetna soja iz Dunavske regije".
Predstavnica GIZ-a Rosmarie Metz tim je povodom kazala da je ovo izuzetno važan trenutak i označava novu faza u BiH gdje će proizvođači imati veću transparentnost i veću slobodu izbora kada je riječ o označavanju proizvoda sa oznakom "bez GMO".

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.