DANI 1045 | 23.06.2017.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Ana Brnabić nije jedini Vučićev vezir

Intervju

Tamara Tripić

Ana Brnabić nije jedini Vučićev vezir

Voljom Aleksandra Vučića, Srbija je prošle sedmice dobila prvu ženu premijera u svojoj istoriji. Potpredsjednica Demokratske stranke objašnjava zašto je predsjednik Vučić predložio baš Anu Brnabić za mandatarku, da li se najavom ministra odbrane da će Srbija iz statusa posmatrača uskoro preći u status aktivnog člana Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) odbacuje odluka o vojnoj neutralnosti zemlje i zašto Demokratska stranka Aleksandru Vučiću još nije čestitala pobjedu na predsjedničkim izborima

“Ideja da premijersko mjesto u Srbiji preuzme žena bila bi dobra kada ne bismo znali da nam je Aleksandar Vučić, umesto ličnosti, ponudio samo ime i prezime koje će sesti u fotelju na kojoj i dalje stoje njegovi inicijali. Ništa se, dakle, neće promeniti izborom Ane Brnabić za premijerku: suštinski, na vlasti imamo istu koaliciju, iste ljude koji su samo zamenili mesta”, kaže Tamara Tripić. “Kao premijerka, Brnabić će nesumnjivo imati problem, budući da, iako bez ikakvog političkog kapaciteta, sa Vladom Srbije na sebe preuzima i odgovornost za realizaciju svih onih izbornih i postizbornih planova i ideja koje je proteklih pet godina tako široko obećavao Aleksandar Vučić”.

DANI: “Predsjedniku Vučiću nije potreban premijer, potreban mu je - krivac”, piše beogradski nedjeljnik Vreme.

TRIPIĆ: I sami znate da je Vučić, dok je bio premijer, iz meseca u mesec nagoveštavao da će se u Srbiji živeti bolje, iako je za ovih pet godina njegove vlasti javni dug narastao za deset milijardi; Srbija je osma najmizernija zemlja u svetu; imamo najgori kvalitet zdravstvene zaštite u Evropi; egzodus mladih ljudi iz godine u godinu dostiže sada već zapanjujuće brojke - govorimo o desetinama hiljada. Jasno je, dakle, šta Vučić Ani Brnabić ostavlja u nasleđe.

DANI: Šta je tačno ministarku Brnabić preporučilo za premijerku – odanost, lojalnost i bespogovorna poslušnost predsjedniku Vučiću ili njeni “stručni i lični kvaliteti”, kako je to kazao predsjednik Srbije?

TRIPIĆ: Pozicija premijera pre svega je politička funkcija.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.