DANI 1045 | 23.06.2017.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu

Glavni lijevo

Bh. selekcija 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS

Oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu

Tri predstave nastale u produkcijama domaćih teatarskih kuća - Mi djeca sa kolodvora Zoo Narodnog pozorišta Tuzla i reditelja Adnana Omerovića, Otkrivanje žene Harisa Pašovića Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra te Moja Fabrika rediteljice Selme Spahić i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odabrane su u bh. selekciju 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Naglašavajući da se za bh. selekciju prijavilo ukupno 13 predstava iz 10 pozorišnih kuća, dramaturginja, teoretičarka i kritičarka iz Slovenije Alja Predan, koja je selektorica ovogodišnjeg programa, istakla je da su odabrane predstave dokaz da se na osnovu klasičnog dramskog teksta ili adaptacije, odnosno dramatizacije literature mogu napraviti odlične i vrlo aktuelne predstave.
“Odabrane predstave se po temi, pozorišnom jeziku i umjetničkim ostvarenjima mogu označiti kao vrhunske. Sve tri izabrane predstave različite su po mnogim elementima, ali ipak imaju nešto zajedničko.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.