DANI 1045 | 23.06.2017.

Michel Foucault

Piše: Michel Foucault

Nevidljivost je podjednako važna

Feljton

Michel Foucault, Naissance de la biopolitique. Cours au Collège de France, 1978-1979 (II)

Nevidljivost je podjednako važna

Druga inovacija u odnosu na pravni model: odnos ekonomskog subjekta s političkom moći. Condorce. “Nevidljiva ruka” Adama Smitha: teško uočljiva sveza između težnje prema ostvarenju osobnoga profita i uvećanja kolektivnoga bogatstva. Netotalizirajući značaj ekonomskoga svijeta. Nužnost neznanja suverena. Politička ekonomija kao kritika guvernmentalnoga uma: isključivanje mogućnosti postojanja ekonomskoga suverena, u svoja dva oblika: merkantilističkome i fiziokratskome. Politička ekonomija, kolateralna znanost u odnosu na umijeće vladanja Ukratko, vlasništvo svakoga pojedinca vezano je za svjetski tijek koji ga nadilazi i koji mu izmiče. Druga odlika jest da unatoč svemu, ‘’u tom prividnome kaosu ipak uviđamo uz pomoć općega zakona moralnosti svijeta, da napori što ih svatko čini za sebe služe boljitku svih’’. Što znači, s jedne strane, da svatko ovisi o cjelini koja se ne može kontrolirati niti definirati, a koja je tijek stvari i tijek svijeta.
Najudaljeniji događaj koji se zbiva na drugoj strani svijeta može utjecati na moj interes i ja tu ne mogu ništa. Pojedinačna volja, interes pojedinca i način na koji se taj interes realizira ili ne, sve je to povezano s mnoštvom elemenata na koje pojedinac nema utjecaja. Istodobno, interes tog pojedinca, bez njegova znanja ili volje, niti mogućnosti da ga kontrolira, vezan je za cijeli niz pozitivnih učinaka koji čine da sve što je za njega osobno korisno, to bude i za druge.
Ekonomski se čovjek, dakle, našao u takvoj poziciji, u nečemu što bismo mogli nazvati poljem neograničene imanentnosti, koja ga, s jedne strane, povezuje, u formi ovisnosti, za cijeli niz slučajnosti, a s druge, u formi produktivnosti, za tuđi profit ili vezuje njegov profit za produktivnost drugih.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.