DANI 1045 | 23.06.2017.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Salihović, od glavnog tužioca do tuženog i osumnjičenog

čudni su putevi...

Dok se čeka odluka Disciplinske komisije VSTV-a BiH

Salihović, od glavnog tužioca do tuženog i osumnjičenog

VSTV odlučuje hoće li suspendovani glavni tužilac, osumnjičen za niz nepravilnosti u svom radu, biti oslobođen i vraćen na dužnost ili će definitivno biti razriješen i otpušten iz Tužilaštva BiH Goran Salihović, (privremeno) suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH, osumnjičen za niz nepravilnosti u svom radu, trenutno čeka da Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH donese odluku o zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca koji traži da se on najoštrije kazni, odnosno razriješi funkcija. Tužioca i glavnog tužioca.

Odluka bi trebala biti poznata za 15-ak dana, a do tada se Salihović i njegov advokat Rifat Konjić iz Tuzle nadaju da će Komisija odbaciti tužbu.

Nada tuženog

Bitno je napomenuti da je Tužilaštvo BiH, uporedo s ovim disciplinskom postupkom, vodilo i krivičnu istragu protiv Salihovića i to zbog istih krivičnih djela. Na njihov zahtjev je Disciplinska komisija čitav postupak vodila iza zatvorenih vrata, čemu su se čitavo vrijeme protivili tuženi (Salihović) i njegov pravni opunomoćenik (Konjić).
Istraga državnog Tužilaštva protiv Salihovića navodno bi uskoro trebala biti okončana podizanjem optužnice, barem prema pisanju medija i određenim nezvaničnim izvorima.
Podsjetimo, Salihović je u septembru prošle godine privremeno suspendovan i to na zahtjev glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić (koja je u to vrijeme bila vršilac dužnosti).

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.