DANI 1045 | 23.06.2017.

Miren Aljić

Piše: Miren Aljić

Posljednje sirene u GIKIL-u?

a upozoravali su

Još jedan bosanskohercegovački gigant na koljenima

Posljednje sirene u GIKIL-u?

Zbog milionskih dugovanja koja je napravila Uprava, lukavačkoj Global Ispat Koksnoj industriji prijeti stečaj, s obzirom na to da su dugovanja gotovo duplo veća od kapitala, a ako još u Londonu izgubi spor sa Stemcorom, moguća je i likvidacija Sirene za uzbunjivanje - one ručne, koje čak i kršni momci mogu okretati jedva minutu - orile su se ulicama Tuzle i Lukavca. Okretali su ih radnici lukavačkog GIKIL-a, Global Ispat Koksne industrije Ltd, i time, jasno i jaučući, ukazali na alarmantno stanje u ovoj fabrici. O tome govore posljednjih 10 godina, upozoravaju kantonalne vlasti da indijskom partneru GSHL-u oduzmu upravljačka prava, jer nije ispoštovao uslove ugovora o suosnivanju GIKIL-a; upozoravaju jer znaju da bi to moglo biti kobno za GIKIL. I danas upozoravaju na to, ali sada sve upućuje na to da vode bitku koju bi uskoro mogli izgubiti i oni, ali i cijeli kanton i Federacija BiH.
O dugovanjima GIKIL-a se sve češće govori i ona polako dostižu basnoslovne iznose. Procijenjena vrijednost fabrike je više od 150 miliona KM, ali dugovanja su čak i veća, vjerovatno čak i duplo. Na dugovanja nam je nedavno ukazao i predsjednik Općinskog suda u Lukavcu Enes Halilović, čiji je sud zatrpan izvršenjima protiv GIKIL-a, a u korist radnika.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.