DANI 1044 | 16.06.2017.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Borba za vlast bitnija od borbe za život

zdravstvo

Izmjena Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja nepotrebno dugo traje

Borba za vlast bitnija od borbe za život

Federalno Ministarstvo zdravstva je početkom 2016. od Parlamenta FBiH tražilo da se ovaj zakon usvaja u skraćenoj proceduri, no parlamentarci su ga poslali u redovni postupak kako bi se o njemu, narodski rečeno, odlučivalo natenane. I to natenane još traje, a pacijenti umiru Nacrt federalnog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja toliko je “bitan” federalnim poslanicima i delegatima da ih je na centralnu javnu raspravu posvećenu tom zakonu došlo sve skupa četvoro!
Bezobrazluku i neodgovornosti tu nije bio kraj jer je jedan član federalne zakonodavne vlasti (poslanik ili delegat, svejedno je, op.a.) predstavniku Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH usput natuknuo da bi neke političke partije zbog izmjena zakona mogle izgubiti dio biračkog tijela, čime ne samo da je pokazao ličnu pokvarenost nego i to da je njihova borba bitnija od borbe za život tog istog glasača.
Federalno Ministarstvo zdravstva je početkom 2016. godine od Parlamenta FBiH tražilo da se ovaj zakon usvaja u skraćenoj proceduri, no parlamentarci su ga poslali u redovni postupak kako bi se o njemu, narodski rečeno, odlučivalo natenane. I to natenane još traje. Nakon što je nacrt zakona u oba doma Parlamenta FBiH usvojen krajem novembra prošle godine, uslijedile su javne rasprave, a zadnja (centralna) je održana 8.maja. Zakon je nakon toga vraćen u Ministarstvo zdravstva FBiH, koje, kako smo saznali, trenutno radi na analizi prijedloga koji su se čuli tokom javne rasprave. Nakon analize, izmjene i dopune će zajedno sa Zakonom u formi prijedloga biti poslane u Vladu, a nakon toga u Parlament FBiH.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.