DANI 1044 | 16.06.2017.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Između etničkog straha i gluposti

demokratija i druge radosti

Gdje smo, šta smo i kuda ćemo?

Između etničkog straha i gluposti

I dakako da u demokratiji, ma kakva ona bila, ne možemo nikome zabraniti da misli i radi kako želi, ipak djeluje stravično sa kakvim se diletantizmom pristupa brojnim krucijalnim temama našeg društva. Kakvi sve šereti i prodavači magle ovdje danas postaju vrhunski stručnjaci za sva pitanja

Sa raspadom Jugoslavije, ratom koji je potom u Bosni i Hercegovini uslijedio i konačno konsocijacijskim mirom, dolazi do promjena brojnih društvenih i kulturnih paradigmi u ovdašnjoj stvarnosti. Dakako, iako se i danas stiče dojam da je ova zemlja sa pola svog postojanja zaglibljena u refleksiju svoje bolje prošlosti, dok se sa pola sebe batrga u mučnoj tranzicijskoj sadašnjosti, bez izvjesne budućnosti ili bar njenih naznaka, nesumnjiva je činjenica da je društvena i kulturna regresija koja je nastala kao direktan produkt velikih i krvavih potresa iz temelja izmijenila brojne krucijalne segmente života ovdje.
Doda li se tome sad već gotovo trodecenijski pogubni rad političkih i kulturnih elita, ustrojenih prije svega na etno-religijskoj matrici promišljanja svijeta, onda imamo društvo koje je u svojim osnovama ruinirano i u neprestanom kretanju ka nazad.

Prazna država

Društvo, dakle, koje proizvodi, kako je to dobro primijetila Azra Hromadžić u svojoj knjizi Samo Bosne nema, ne-građane ili anti-građane. Stvarajući tako državu koja se neprestano prazni, jer je u tolikoj mjeri zarobljena u svojoj ludačkoj košulji etničko-korupcijonaškog tipa, da je gotovo nemoguće u takvim okolnostima egzistirati.
Čini se da su stanovnici BiH, oni koji još uvijek istrajavaju živjeti i stvarati ovdje, uglavnom svikli na takvo stanje stvari, te da su višestruki zarobljenici jednog sistema koji neprestano stvara ljude prestrašene i otupjele ujedno. Prestrašene prije svega klauzulama etničkog sukoba, kojima se svakodnevno manipuliše u cilju očuvanja partitokratskih komoditeta vladajućih elita, iz čega direktno proizlazi jedna šira društvena apatija apsolutnog nečinjenja ili pomirenja sa datim stanjem stvari.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.