DANI 1040 | 19.05.2017.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Ni glasa iz RS-a

upitnik nad glavom

Dokle je BiH sa odgovaranjem na pitanja Evropske komisije

Ni glasa iz RS-a

Mehanizam koordinacije je proradio, radi i informacioni sistem, pa nema više nijednog tehničkog razloga da manji bh. entitet ne pošalje svoje odgovore. Znači li to da Banja Luka ne shvata ozbiljno poruke iz Brisela da nema separatizma čak ni u aplikaciji za EU?

Više od 20 hiljada stranica teksta treba da se prevede kako bi se i proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije Bosni i Hercegovini jednim dijelom priveo kraju. Osim prevođenja, potrebno je uraditi još finalizaciju odgovora u tijelima mehanizma koordinacije, jezičku i stručnu redakturu prijevoda, prevesti prateće dokumente kao što su propisi, izvještaji, statističke tabele i na samom kraju dostaviti ih Evropskoj komisiji.
Rok koji je samo Vijeće ministara BiH dalo kako bi uozbiljilo institucije u ovom procesu orijentaciono je bio šest mjeseci. Njega, napominju u Vijeću ministara, nije dala Evropska komisija. No, kako god i on će, kako stvari stoje, biti probijen.

Rokovi ne postoje

“Dakle, ponavljam, Evropska komisija nije dala rokove Bosni i Hercegovini za pripremu odgovora na pitanja. Ona je samo rekla da ih ne bi trebali slati prije kraja maja 2017. godine. 

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.