DANI 1040 | 19.05.2017.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Indijsko-izraelska bitka za Ljubiju!

ruda

Pod čijom će palicom prijedorski rudari u nove radne pobjede

Indijsko-izraelska bitka za Ljubiju!

Kako god da se završi priča o prodaji državnih akcija u Rudniku željezne rude Ljubija, ostaće činjenica da se BiH i dalje olako odriče svojih prirodnih bogatstava koja prodaje za smiješno mali novac poznatim i manje poznatim investitorima koji će na tome, sasvim sigurno, zgrnuti ogroman profit

Rudari rudnika Ljubija rekorde su obarali u vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Konkretno, 1988. oboren je rekord koji i danas živi. Te godine rudari Ljubije su iskopali 4,1 milion tona rovne rude i 3,5 miliona robne rude. Onda su došli rat i agresija na Bosnu i Hercegovinu, pa su puške zamijenile lopate, a rudnik je stajao neiskorišten do 2004. godine, kada u Prijedor dolazi britansko-indijska kompanija LNM (sada ArcelorMittal) i kao strateški partner zaključuje ugovor sa (još uvijek) većinski državnom kompanijom - Rudnici željezne rude Ljubija o osnivanju zajedničkog novog preduzeća Novi rudnici Ljubija.
Ugovor je zaključen u paritetu 51:49 u korist LNM-a, a u državnom vlasništvu ostaje 64,9 posto akcija u Rudnicima željezne rude Ljubija.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.