DANI 1040 | 19.05.2017.

Svetlana Cenić

Piše: Svetlana Cenić

Antonova slepoća

Osmatračnica Kastel

Antonova slepoća

Pade povećanje akciza, pada i prihod privrede Republike Srpske, padaju i argumenti za prodaju rudnika Ljubija izraelsko-dominikansko-srpskoj firmi padajuće reputacije, pade i poslanica opozicije na monetarno-uplivnu foru kreiranja većine, samo rastu očekivanja o jednom danu kad se steknu uslovi za referendum o otcepljenju Republike Srpske. Ako su argumenti za otcepljenje jednaki argumentima datim za povećanje nameta, onda je isti zaključak: niti su za svakog akcize, niti je za svakog referendum. Ista su obećanja (zlatne kašike i opšta sreća), a iste i posledice (skupo da skuplje biti ne može po leđima preživelih).
A već kad smo kod referenduma, i u najrazvijenijim i demokratskim društvima može biti kao bumerang: glasao sam i eto mi. Uzmimo Švajcarsku za primer. Malo malo, pa referendum.
Zahvaljujući pravu na referendum, pedeset hiljada građana Švajcarske može da zahteva da se bilo koji zakon, koji je usvojio parlament, da narodu na glasanje.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.