DANI 1040 | 19.05.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Tranzicija je prevara, ona je već završila!

Intervju

Igor Štiks

Tranzicija je prevara, ona je već završila!

Politolog, književnik, aktivista, rođeni Sarajlija zaposlen na Univerzitetu u Edinburgu u razgovoru koji će Dani objaviti u dva nastavka govori o prevarama kojima kapitalizam drži svijet u šaci, mogućnostima ljevice da odgovori i potrebi da se vatra antifašizma održi do dolaska novih generacija koje će to zlo moći efikasno zatući

DANI: Na otvaranju Otvorenog univerziteta 2013. spomenuli ste koncept tranzicije. Jesmo li za ovih skoro pola decenije došli do odgovora na pitanja šta je koncept, šta je uopšte tranzicija, šta je koncept tranzicije...?

ŠTIKS: Tranzicija je jedna velika prevara koja podrazumijeva da mi tranzitiramo od, eto, socijalizma kojeg smo se konačno riješili, u novi kapitalistički sistem koji će nam onda garantirati, kao što su nam to zagovornici kapitalizma i tzv. demokracije 1990. govorili, ne samo sva demokratska, već i velika materijalna prava (puno veća od konzumerističkih ograničenja samoupravljanja). Naracija o tranziciji tvrdi da nas negdje daleko čeka svijetla budućnost, ali do nje nije lako doći i za uspjeh smo samo mi odgovorni. Pa tako, recimo, i EU i MMF kažu ako vam nije dobro, za to ste sami krivi jer imate previše korupcije. Dakle, sistem nije loš. Vi ste loši i zato vam je loše.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.