DANI 1040 | 19.05.2017.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

I BH Telecom bi bio skuplji sa 4G mrežom

Intervju dana

Predrag Kovač, direktor RAK-a

I BH Telecom bi bio skuplji sa 4G mrežom

Diplomirani inžinjer elektrotehnike već je godinu generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije: u periodu dok je RAK gotovo tri mandata bio sa v.d. direktorom, Kovač je taman toliko puta bio biran za načelnika Istočne Ilidže

DANI: Šta će biti sa Javnim RTV servisom?

KOVAČ: Što se tiče Regulatorne agencije za komunikacije, ono što bi u ovom trenutku bilo najjednostavnije jeste da se ispoštuje zakon, odnosno da imamo jedno mjesto kome se obraćamo i sa kim razgovaramo kad je digitalizacija u pitanju. Toga, nažalost, nema i evo nadamo se, iskreno se nadamo da će Odbor sistema i tri direktora predložiti adekvatno rješenje koje može zadovoljiti sve one odluke Savjeta ministara i na taj način da brzo i efikasno u narednom periodu rješavamo probleme sa digitalizacijom.

DANI: Digitalizacija je ogroman problem, no čini se da je u odnosu na obim problema JRTV sistema skoro pa na posljednjem mjestu.

KOVAČ: Moram se složiti jer je situacija u kojoj se nalaze javni emiteri, a odnosi se prvenstveno na prihode, zaista problem. Istina, to ne zavisi od RAK-a. Možda, da zavisi, vjerovatno bi bio lakše riješen nego što je sad slučaj. Bez obzira na trenutnu situaciju, mislim da se rješenja moraju tražiti opet u skladu sa zakonom koji je trenutno na snazi, a to je da dva javna entitetska emitera naplate sav ovaj novac koji im stoji na raspolaganju i na taj način uđu u finansiranje, po zakonu, BHRT-a, kako bi ovi nagomilani problemi bili riješeni.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.