DANI 1040 | 19.05.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Gdje nas voda izbaci

geopolitika

Gdje je BiH u globalnim promjenama

Gdje nas voda izbaci

Godinama unazad u BiH se kao matrica nameće pitanje njene opstojnosti kao jedinstvene države, što samo dodatno paralizira njene ograničene mogućnosti uklapanja u geopolitička dešavanja. Političarima takva percepcija pogoduje, pa je sami dohranjuju

Budućnost se opet čini neizvjesnom. Stanje na Balkanu se destabilizira, reklo bi se prvenstveno pod uticajem velikih svjetskih sila koje žele ostvariti svoje geopolitičke ciljeve. Uz Makedoniju, prstom se sve češće upire u BiH kao potencijalno žarište, čemu umnogome pogoduje i unutrašnja politička nestabilnost. Realno, u ovom trenutku je veoma teško ocijeniti da li je trenutno stanje zaista plod velikog interesa velikih sila ili je u pitanju samo tek njihovo prepucavanje kao odraz odsustva ozbiljne brige o ovim prostorima pred važnijim pitanjima.
I jedno i drugo, bar kada je riječ o BiH, može biti jednako pogubno s obzirom na to da većina analitičara ključne aktere na domaćoj političkoj sceni smatra nesposobnim da vide dalje od vlastitog interesa.

Političari bez leđa

“Teško je govoriti o geopolitičkom položaju BiH kada smo zemlja koja ima političare koji ne djeluju u njenom interesu. Oni jednostavno rade na tome da apliciraju jedan model odnosa koji je devedesetih godina lansiran kao geopolitička teorija, tzv. teorija sukoba civilizacija, prema kojoj je neminovno da u 21. vijeku dođe do sukoba velikih monoteističkih religija. BiH je bila pogodna da bude model takvog sukoba i, nažalost, još je samo model”, smatra prof. Zlatko Hadžidedić, koji je član Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.