DANI 1036 | 21.04.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Paradžemati, godinu poslije!

vjera i država

Ima li strah od vehabija realnu osnovu

Paradžemati, godinu poslije!

Prije otprilike godinu Islamska zajednica u BiH objavila je da je završila pregovore sa džematima koji nisu uključeni u sistem i prepustila ih državi. Danas za Dane otvoreno govore pripadnici selefijskog pokreta iz Ošvi, koji su ostali “svoji” i Bočinje, koji su se uključili u Islamsku zajednicu u BiH

Općina Maglaj, dva sela, u oba selefije. S jedne strane brda u Bočinji su odlučili pristupiti Islamskoj zajednici u BiH, s druge, u Ošvama nisu. Prvi više nisu paradžemat, drugi se i dalje tako vode. Vjerski obredi se redovno obavljaju u oba sela, jer pokazalo se da nema previše zakonskih osnova za zabrane koje su najavljivane kroz saradnju IZBiH i državnih organa.
U oba sela će vam reći da je to kršenje ljudskih prava, vrijeđa ih naziv paradžemat, ljuti njihovo vezivanje za teroriste, a sve više analitičara smatra da se priča o njihovom statusu u društvu svjesno zloupotrebljava za različite potrebe.

Skupili ljudi

"Po mom mišljenju, ovo prvenstveno treba posmatrati kao borbu za moć između IZBiH i onih koji je ne priznaju. Može da nam se ne sviđa njihova interpretacija vjere, način odijevanja i druge stvari, ali treba ih pustiti da žive u miru.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.