DANI 1036 | 21.04.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Balvani, sokolački i šire

Sedmi dan

Balvani, sokolački i šire

Nisam siguran da je moguće, ali hajde da probamo potpuno zanemariti političke i lopovske aspekte priče o pobuni drvoprerađivača, zbog koje je do sada Sokolac dva puta bio blokiran, a i treći će. I još koji.
Jer, nije jednostavno skontati koja struja SNSD-a sa kojom strujom SDS-a, uz podršku koje struje DNS-a, tamo lovi u mutnom, teško je dokazati ko kome uzima deset maraka reketa po kubiku, ko kome i za koje direktorsko mjesto plaća pola miliona. Da jeste, davno bi policija pohapsila sve to, a sokolački birači izabrali druge.
No, je li moguće u ovoj priči ostati samo na onom zahtjevu drvoprerađivača da Šume RS-a prestanu izvoziti balvane (to se lijepo kaže “sirovina”) u Srbiju, pa vidjeti šta to tačno znači. Ne, naravno, povlačiti paralele sa onim šta bi se bilo kome desilo da je između 1992. i 1995. na Sokocu samo i pomislio da uz Srbiju doda riječ “izvoz”. Tu smo priču, valjda, završili kad je prvi put neka srbijanska vlast objavila Srbima u BiH da Drina jeste granica između dvije države, Srbije i BiH, i da su oni tek manji bh. entitet.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.