DANI 1036 | 21.04.2017.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Zukić u odijelu i sa lisicama

narod zna

Sudski proces članovima vrha SDA optuženim u predmetu Bosna

Zukić u odijelu i sa lisicama

“Časni sude, po svim tačkama optužnice, nisam kriv”, kazao je u ponedjeljak u prepunoj sudnici Općinskog suda u Sarajevu generalni sekretar SDA, a među publikom je sjedila i njegova supruga

U odijelu i sa lisicama na rukama u ponedjeljak je generalni sekretar SDA Amir Zukić, u pratnji sudskih policajca, uveden u sudnicu Općinskog suda u Sarajevu, gdje je sa još osam suoptuženih negirao krivicu po optužnici Tužilaštva KS-a kojom se tereti za nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima u BiH.
Sa izuzetkom slučaja Pravda (Alija Delimustafić i ostali) i Blok (Esed Radeljaš i ostali), odavno neki optuženi nisu plijenili takvu pažnju kao što su to Zukić i ostali, neki uhapšeni, a neki “samo” optuženi u sklopu akcije kodnog naziva Bosna. Sudnica Općinskog suda u Sarajevu je, kao nikad dosad, bila prepuna, a predstavnici medija su cijelo ročište morali stajati, jer za njih slobodnih stolica nije bilo.

Kupovina radnih mjesta

Kao osoba koju je Tužilaštvo označilo za mozak cijele operacije prvi je prozvan Zukić, koji je, obraćajući se sudiji Slobodanu Nastiću rekao: “Časni sude, po svim tačkama optužnice, nisam kriv.”
Nakon njega su jedan po jedan, isto ili slično, ponovili i Safet Bibić (glavni medicinski tehničar na ORL-u KCUS-a), Nedžad Trako, Senad Trako (predsjednik BPS-a u Visokom), Ramiz Karavdić, Esed Džananović (bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH, te član Glavnog odbora SDA i član IO SDA općine Centar), dvojica potpredsjednika SDA Asim Sarajlić (državni poslanik) i Mirsad Kukić (federalni poslanik), te Zukićev vozač Seid Fazlagić.
Odgovarajući na pitanje sudije, Zukić, Sarajlić, Bibić, Džananović i Kukić rekli su da su srednjeg imovinskog stanja, a ostali su rekli lošeg. Sudija je pitao i da li su zaposleni, a najinteresantniji odgovor je dao Džananović, koji je kazao: “Pa, ne znam sad, radio sam u Elektroprivredi."

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.