DANI 1036 | 21.04.2017.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

Saberi, podijeli, pa dobij HDZ

lijepi li su

Male su šanse da se brzo riješi problem mostarskih izbora

Saberi, podijeli, pa dobij HDZ

Malo ko očekuje da i najnoviji HNS-ov prijedlog za provedbu presude Ustavnog suda o Mostaru dobije podršku u Parlamentu, ali je i on, kako smatraju u SDP-u, osnova za razgovor kojeg - mora biti

Izmjene i dopune Izbornog zakona naći će se u proceduri u narednih desetak dana, najavio je u Mostaru u utorak predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Promjena zakona odnosi se na izbor članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH i izbor delegata u Dom naroda, te naravno na grad Mostar.

Mostar je poseban

Prijedlog za Mostar, koji će biti upućen u proceduru HNS je još u februaru dostavio koalicionim partnerima, a prve reakcije očekivano nisu bile pozitivne. U SDA su stava da se prijedlog suštinski ne razlikuje od onoga koji je prije godinu pao u Parlamentu BiH i tu je ustvari stala sva priča. Sastanaka na nivou kantonalnih ili gradskih organizacija stranaka dugo već nema, uz tu i tamo poneku optužbu koja se svodi na to da, primjerice, SDA ne želi da se problem riješi ili da HDZ želi dominirati u Mostaru.
Salem Marić, predsjednik mostarske SDA, kaže, prestao se nadati da bi se nešto uskoro moglo značajno promijeniti po ovom pitanju, pošto ne vidi volju kod koalicionog partnera da se problem mimo paketa zaista i riješi. HDZBiH, prema Marićevim pretpostavkama, želi Mostar u paketu sa nizom ostalih važnih stvari i sve što se o ovoj temi dosad pričalo, “tu je palo u vodu”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.