DANI 1036 | 21.04.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

A da preskočimo Izborni zakon?

kriza izbliza

Nije se smirila ni kriza sa akcizama, a već počinje nova

A da preskočimo Izborni zakon?

Dok Dragan Čović priču o izmjenama izbornih pravila otvara u parlamentima “da se više ne bi lagali i iznosili različite stavove u javnosti”, Izetbegović jasno kaže da HDZ-ov prijedlog “ne samo ovaj put već općenito neće moći proći”

Bosna i Hercegovina ide iz krize u krizu. Jedna, naprosto, prestiže drugu kojoj se kraj ne nazire. Zaključak je to koji se sam nametne kad se pažljivo sasluša najava Dragana Čovića da će HDZBiH bez obzira na sve, do kraja aprila sa izmjenama Izbornog zakona ući u parlamentarnu proceduru. Čović je to najavio prije nego što je razriješena kriza izazvana odbijanjem poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom postupku mijenjaju Zakon o akcizama.
Tu priču znamo. Vijeće ministara BiH je bez glasova ministara iz Saveza za promjene usvojilo izmjene Zakona kojim se uvodi akciza od 15 feninga po litri goriva za cestogradnju. Predstavnički dom je odbio da to razmatra po hitnoj proceduri, pa je Vijeće ministara bilo prisiljeno da se poigra procedurama i suštinski isti prijedlog, promijenjen u nekoliko tehničkih detalja, vrati u parlamentarnu proceduru.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.