DANI 1036 | 21.04.2017.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Zapisi iz ćelije

iza rešetaka

Rehabilitacija kroz umjetnost

Zapisi iz ćelije

Igor Čoko, kako se navodi u najavi izložbe, nekad je više antropolog, a manje fotograf, koji nam, u potrazi za emocijom, kroz rešetke postavlja pitanje o predrasudama i stereotipima, donoseći dojmljivu skrivenu svakodnevicu “onih drugih” - počinitelja najtežih društvenih krimena

U Dnevnom boravku DC-Rojc u Puli 14. aprila otvorena je izložba fotografija Iza rešetaka umjetnika Igora Čoke, ujedno je prikazan i film Zapisi iz ćelije br. 12. koji je autor snimio u suradnji s Marinom Kovačević. Igor Čoko, kako se navodi u najavi izložbe, nekad je više antropolog, a manje fotograf, koji nam, u potrazi za emocijom, kroz rešetke postavlja pitanje o predrasudama i stereotipima, donoseći dojmljivu skrivenu svakodnevicu “onih drugih” - počinitelja najtežih društvenih krimena, od naših očiju skrivenih daleko na izdržavanju kazni.
“Odgovor na postavljeno pitanje, sasvim normalno, prepušta nama. Iza rešetaka naziv je i upravo izašle knjige fotografija o zatvorenicima bloka 5-1 poznatog beogradskog Ce-zea, dok njezin autor Igor Čoko trenutno dane provodi snimajući ove druge - izmučene izbjeglice, koji su uslijed zatvaranja granica zaglavili u Beogradu i u nehumanim uvjetima pokušavaju preživjeti zimu, u napuštenim i derutnim skladištima na mjestu izgradnje famoznog beogradskog megalomanskog projekta”, istaknuto je povodom Čokine postavke u Puli.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.