DANI 1036 | 21.04.2017.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Ne verujem da će Todorić u zatvor

Intervju dana

Aleksandar Stevanović

Ne verujem da će Todorić u zatvor

Ekonomski konsultant i potpredsjednik srbijanskog pokreta Dosta je bilo za Dane analizira regionalne odjeke afere Agrokor, pa objašnjava zašto se na Balkanu posluje ovako kako se posluje i zašto BiH i Srbija ne srljaju u katastrofu, nego - odumiru

“Gigante poput Agrokora u Hrvatskoj ili Delte u Srbiji imate svuda u svetu i zapadni Balkan u tom smislu nije specifičan. Ipak, razlika između naših i svetskih velikih kompanija je u tome što se ove naše ne kotiraju na berzi. Da se kotiraju, prezaduženost kompanija, odnosno njihov ulazak u poslovne operacije koje nemaju izgleda da budu okončane na zadovoljstvo vlasnika - jednoga ili više njih ako govorimo o akcionarskom društvu - odrazile bi se na cenu akcija, što bi poslužilo kao alarm kreditorima da zaustave eventualno delovanje u smislu produbljivanja problema”, kaže Aleksandar Stefanović. “Koje još prednosti imaju kompanije koje se kotiraju na svetskoj berzi? Prvo, menadžment kompanije u obavezi je da izveštaje akcionarima šalje kvartalno. Sa dobrim sistemom finansijskog izveštavanja bivate dovedeni u poziciju da imate uvid u performanse kompanije, odnosno da kontrolišete u kojem pravcu one idu - u dobrom ili u pravcu koji je opasan. Ako akcijama pada vrednost, to je signal da se mora menjati menadžment kompanije, odnosno da se moraju voditi drugačije politike. E, sada, u slučaju kada nemate javno listiranu kompaniju, što, kažem, važi za sisteme sa prostora bivše Jugoslavije, vi ustvari probleme gurate pod tepih, a konstatujete ih tek kada voda dođe ne do vrata, nego kada pređe preko glave."

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.