DANI 1036 | 21.04.2017.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

U ovoj privredi samo je neizvjesnost sigurna

agrokor u bih

Šta će biti s Konzumovim dugom dobavljačima u Bosni i Hercegovini?

U ovoj privredi samo je neizvjesnost sigurna

Federalni premijer Fadil Novalić iz SAD-a je poručio da nije isključena mogućnost usvajanja lex specialis zakona za Konzum u BiH, ali da je u ovom trenutku najvažnije pratiti transfer novca iz Sarajeva u Zagreb koji se, kako je rekao, bez promjena zakona ne može spriječiti. Dobavljači sa zebnjom prate šta će se desiti s njihovih 130 miliona KM, koliko im trenutno duguje Konzum

Konzum dobavljačima u Bosni i Hercegovini duguje 130 miliona KM, podatak je Finansijsko-informatičke agencije (FIA) FBiH koji je na sastanku s deset najvećih Konzumovih dobavljača u BiH 17. aprila objelodanio federalni ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić. Sastanku su prisustvovali predsjednica Sindikata trgovine BiH Mersiha Beširević, predstavnici Coca-Cole, AS Jelaha, Ataca, Violete, Orbica, Megamixa, Milkosa, Megglea, Perutnine Ptuj, Akove i Bimala, te član uprave Raiffeisen Bank BiH Heribert Fernau.
Dobavljači su bili prilično suzdržani, a medijima su se samo obratili ministar Zukić, Beširević i direktor Milkosa Adin Fakić. Ostali se nisu pojavili na konferenciji za novinare. Niko od prisutnih dobavljača medijima nije otkrivao koliko im je Konzum pojedinačno dužan, niti koliko čekaju da im se isplati novac. Generalna poruka je bila da dobavljači i Konzum ne mogu jedni bez drugih.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.