DANI 1034 | 07.04.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Babe nema ni na džumi, ni na debati

velika kladuša

Kad nostalgičari izaberu Fikreta Abdića za općinskog načelnika

Babe nema ni na džumi, ni na debati

Za sada Fikret Abdić općinom može upravljati kako želi. U pomoć su mu pritekla dva bivša člana Demokratske fronte dajući mu svojim rukama potrebnu većinu u Općinskom vijeću

Ne možeš Babi dosađivati s kojekakvim pitanjima, njega se sluša. Babo voli raditi po svome, ali sve je više onih koji sumnjaju u njegovu racionalnost i sposobnost. Zbog godina, mit o čovjeku vanserijskih poslovnih sposobnosti u Velikoj Kladuši polako blijedi, a na životu ga održava osjećaj da je ovaj grad zapostavljen od ostalih struktura vlasti.
Na sudbinu Velike Kladuše danas neumoljivo podsjeća monumentalni kip Muje Hrnjice čiju gradnju je inicirao Babin Agrokomerc. Epski junak za razliku od pjesama, u stvarnosti čami u ropstvu više od 20 godina čekajući dogovor u Krajini. Putem novog Agrokomerca Babo bi sada preko javnog komunalnog preduzeća i općinskog budžeta. S druge strane, sve više ljudi u Velikoj Kladuši nade polaže u dolazak uspješnih kompanija, poput AS Grupe koja je otkupila dio pogona prijeratnog industrijskog giganta.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.